Vadeli mevduat hesabı sistemi, belirli bir süreliğine parayı bankaya teslim etme esasına dayanıyor ve bankanın belirlediği oranda faiz elde ediliyor.Vadeli hesap ile alakalı en çok merak edilen konu vade süresi dolmadan para çekilip çekilemeyeceği. Hesabın vade süresi dolmadan para çekilebiliyor ancak vade bozulmuş oluyor.
Yani vade süresi dolmadan hesaptan para çekilmesi, vade bitiminde kazanılacak olan faiz tutarından vazgeçmek anlamına geliyor.
Vadeli hesabın dayanağı paranın belirlenen süre içerisinden işletilmesi olduğu için, bu süre içerisinde para çekilmemesi gerekiyor. Vade süresi dolduktan sonra hesaptaki anapara çekilebiliyor ya da işletilmesi için yeniden vade işlemi yapılabiliyor.
Para Çekilebilen Vadeli Hesap
İş Bankası, Garanti Bankası, Ziraat Bankası ve Akbank gibi, yaptıkları uygulamalar sayesinde sektöre yön veren bazı büyük bankalar, vadeli hesaptan para çekilmesi durumunda kişinin faiz kaybetmemesi için para çekilebilir vadeli hesap ürünleri geliştirdiler. Bu ürünler sayesinde vade içerisinde hesaptan herhangi bir miktar para çekildiğinde de faiz birikmeye devam ediyor ve vade sonunda kişiye ödeme yapılıyor.
Bu türden vadeli hesaplar, diğer vadeli mevduat hesaplarına oranla daha düşük faiz oranları ile açılıyor. Kişi için hem vade esnasında parayı kullanabilmek hem de faiz kaybetmemek esas amaç olduğu için bu gibi ürünler günümüzde büyük rağbet görüyor.
Vadeli Hesabın Bağlanmasının Banka Tarafından Atlanması Durumu
Bankalar, gerekli görülen bazı durumlarda Cuma günleri vade döngüsü olan hesapları vadesiz bırakarak bankaya getiri sağlamaya çalışıyorlar. Sonrasında da gerek personelin dikkatsizliği, gerekse vade dönüşünün unutulması gibi durumlarda, kişinin tutarı, vadeli hesap açılmadığı için açıkta kalabiliyor. Böyle bir durum yaşandığında tüketicinin bankayla iletişim sağlayarak, uğradığı faiz kaybetme durumu konusunda talep oluşturması gerekiyor.
Vadeli Hesaba Para Yatırmak
Standart vadeli hesap açılması durumunda alakalı hesaba para yatırma işlemi yapılamaz. Ancak para çekilebilen mevduat hesaplarında, dönem içerisinde para yatırma işlemi yapılabiliyor. Paranın yatırıldığı tarihten itibaren vadeli hesap için faiz birikmeye devam ederken vade sonunda bakiye içindeki faiz, ilişkili hesaplara aktarılıyor. Vadeli faiz getirisi hesaplaması yapılırken, alakalı tutarın yatırıldığı tarihten itibaren yeni bakiye ile birlikte faiz hesaplaması devam ediyor.