Müjde’ Hamsi yine sofralarda…

Yazan:

Av yasağının kalkmasıyla birlikte balıkçılar denize açıldı. Genelde ekim ayı sonunda görülen hamsi bu yıl erken geldi. Balıkçılar hamsi avlamaya başladı.

Kilosu 30 lira

Hamside erken yaşanan bolluk Ankara’da balık tezgahlarına yansıdı. Kızılay Sakarya Caddesi’nde balıkçı tezgahları hamsiyle doldu. Kilosu 30 liradan satışa çıkarılan hamsiye vatandaşın ilgisi de yoğun oldu.

Hepimiz şaşkınız’

Balıkçı Mustafa Süslü, yıllardır balıkçılık yaptığını ve hamsiyi bu kadar erken ilk kez bol gördüğünü belirterek, “Hepimiz şaşkınız. Normalde Karadeniz hamsisi ekim sonuna doğru başlar, ocak sonuna kadar devam ederdi. Ama beklenenden erken çıktı. Erken çıkması, kasım-aralık ayını nasıl etkileyecek bir öngörümüz yok; yaşayıp göreceğiz. Şu an palamut zamanı ve yok denecek kadar az, hiç yok. Millet de şaşkın. Bu günlerde daha çok palamut beklerken hamsi çıktı. İnşallah devamı da gelecek. Hepimiz hamsiye doyarız” diye konuştu.

2021 yılının Nisan ayında av yasağının gelmesiyle balık avcılığına ara verilmişti. 4.5 aydır balık avlayamayan balıkçılar, hazırlıklarını tamamladıktan sonra yasağın kalkmasıyla denizle buluştu.

15 Nisan’da başlayan balık av yasağı bu yıl 1 Eylül’de sona erdi. Karadeniz’de genellikle ekim ayı sonuna doğru avlanmaya başlayan hamsi, bu sezon hamside erken yaşanan bolluk balıkçıların yüzünü güldürdü.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, başlayan av sezonuna ilişkin açıklama yaptı:

Bayraktar, su ürünleri üretimine ilişkin istatistiklere değinerek, 2020’de yıllık bazda yüzde 6,1 azalışla 785 bin 811 ton üretim gerçekleştiği, toplam üretimin yüzde 46,3’ünün avcılık, yüzde 53,6’sının yetiştiricilik yoluyla elde edildiği bilgisini verdi.

Bayraktar, hayvansal protein temininde önemli yeri olan balık avcılığına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“2020 yılında hamsi avcılığı da bir önceki yıla göre yüzde 37,7 azaldı. Aynı yıl kişi başına balık tüketimimiz 6,2 kilogramdan 6,7 kilograma çıkarak yüzde 8 arttı ancak ülkemizde kişi başı su ürünleri tüketimi dünya ortalamasının altında. Balıkçılıkta arz-talep dengesi oluşturularak, sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması gerekir. Tüketimin artırılması için başta fiyat istikrarı sağlanmalı, eğitim ve tanıtım çalışmaları yaygınlaştırılmalıdır. Hayvansal protein temininde önemli yeri olan balık avcılığının çevreye olumsuz etkilerinin en düşük seviyelerde tutulması önemlidir. Çünkü ekosistemdeki tahribatlar gelecek nesillerin refahını tehlikeye sokmaktadır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir