ISO 45001, çok kısa anlamıyla iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemlerinin kurulması, uygulanması ve geliştirilerek iş yeri kazalarının önlenmesi amacıyla işleyen belgelendirme standardıdır. Standard, çalışanlara yönelik hastalık, yaralanma, kaza gibi işle ilgili riskleri belirlemeyi ve önleyici tedbirler yardımıyla bunlardan kaçınmayı amaçlamaktadır.
ISO 45001, ilk olarak 1999 yılında bir İngiliz standardı olarak piyasaya sürülen OHSAS 18001’in halefidir. Dünya çapında 80’den fazla ülkede uygulanan ISO 45001, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri için en bilinen ve önemli standart olarak selefinin yerini almıştır.
ISO 45001 İçin Hedef Kitle Nedir?
ISO 45001, her büyüklükteki ve endüstrideki şirketler ve kuruluşlar için geçerlidir. Bu nedenle, küçük kuruluşlar bile standarttan yararlanabilir. ISO 45001 Yönetim Sistemi, entegre bir yönetim sisteminin parçası olarak uygunluğunu sağlayan ISO 9001 (Kalite Yönetimi) ve ISO 14001 (Çevre Yönetimi) ile aynı Üst Düzey Yapıya sahiptir.
ISO 45001’de Yapı ve içerik Nasıl?
ISO 45001’i kuruluşunuzda başarılı bir şekilde uygulamak için aşağıdaki gereksinimleri PUKO döngüsü çerçevesinde karşılamanız gerekir.
Planlama: İş yükü, çalışma saatleri, liderlik ve kurum kültürü, sağlıklı çalışma koşulları ve risk planlaması dahil olmak üzere İSG hedeflerinin tanımlanması
Uygulama: Dış kaynak kullanımı, satın alma ve yüklenicilerle ilgili olarak tanımlanmış önlem ve süreçlerin ve sağlık ve güvenlik politikalarının uygulanması.
Kontrol Et: Organizasyon içindeki sağlık ve güvenlik hedeflerinin sürekli olarak gözden geçirilmesi, yasal ve diğer gerekliliklerin yanı sıra sektörel ve sosyal faktörlerin performansının izlenmesi
Önlem Al: Gerekirse, başarılı bir İSG politikası sağlamak için süreç ve önlemlerin uyarlanması ve iyileştirilmesi.
Yeni İş Güvenliği Standardının Sağlayacağı Avantajlar
ISO 45001 sertifikası, şirketinize aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok değerli rekabet avantajı sağlayacaktır:
- Tüm faaliyetlerin sağlık ve güvenlik açısından sistemleştirilmesiyle kazaların azaltılması
- Geçerli tüm yasal şartlara uyulmasıyla gelen avantajlar ve cezai yaptırımlardan kaçınma,
- Güvenli iş yeri imajının yayılması ve benimsenmesi,
- Şirket genelinde mümkün olan en güvenli çalışma koşullarını sağlayarak çalışan güveninin kazanılması,
- Risklerin azaltılması ve yeni fırsatların izlenmesiyle düşük maliyet avantajları,
- Optimize edilmiş iş güvenliği ile çalışanların bağlılığını ve motivasyonunu güçlendirmesi gibi pek çok sayıda avantaj sağlanabilecektir.
İş Güvenliği Belgelendirme Süreci Nasıl Yürütülecek?
Birlikte denetim için bir randevu ayarlıyoruz. Denetim süresi, kuruluşunuzun büyüklüğüne bağlıdır. Belgelendirme denetiminin başarıyla tamamlanmasının ardından, üç yıl geçerliliği olan bir belge alacaksınız. Sertifikasyonunuzu sürdürmek için yıllık gözetim denetimleri gereklidir.
Yılda bir yapılacak kontrollerde olaylar ve olay kayıtlarının kontrolü önemli olacaktır. Yangın, sel, deprem gibi acil durumlar için yapılacak zorunlu tatbikat kayıtları şirketinizde aranacaktır.
ISO 45001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemiyle ilgili https://dqs-cfs.com/portfolio/iso-45001-occupational-health-and-safety-management-systems/ yardımcı olmakla birlikte belgelendirme süreçleri hakkında detaylı bilgiye www.adlbelge.com adresinden erişim sağlayabilirsiniz.