Engelli emekli maaşı hesaplama nasıl yapılır? Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de engelliler için belirli kriterlere göre emekli maaşı verilmektedir.
Engelli emekli maaşı diğer bireylerin emeklilik maaşlarından daha az prim ödemesi ve daha az prim günü ile bağlanmaktadır. Yani engelli emeklileri daha az prim günüyle emekli olmalarına karşın daha fazla prim günü üzerinden maaş almaktadırlar. Bu da ülkemizde engelli bireylerin önemli haklarından birinin verilmesini sağlamaktadır. Engel durumlarından dolayı dezavantajlı bir hayat yaşamakta olan engelli vatandaşlara birçok alanda önemli haklar tanınarak hayatlarının bir nebzede olsa kolaylaştırılması sağlanmıştır. Bu hakların en önemlilerinden bir tanesi de engelli istihdamının artırılması olmuştur. Engelli bireyler için engel oranı yüzde kırktan az olmamak şartıyla sigortalı olarak bir işte çalışması sonucu elde ettikleri gelirden gelir vergisi kesintisi uygulanmayarak gelir anlamında avantajlı durumda olmaları sağlanmıştır.
Engelli Emekliliğinde Hangi Şartlar Aranır?
Engelli emeklilik maaşı işlemlerinin tamamlanması için birtakım koşulların sağlanmış olması gerekmektedir. Engelli emeklilik maaşlarında emekli olacak kişinin ödenmiş prim günlerine, yaşına ve emeklilik süresine göre değişiklikler olabilmektedir. Bir engellinin emekli olup maaş alabilmesi için engel durumunun en az %40 olduğu raporla belirtilme şartı aranır. Bu engel durumunun doğuştan veya sonradan olmasına bakılmaksızın %40 ve üzeri engel durumu raporla belirtilmişse ve gerekli diğer şartlar sağlanmışsa kişi erken emeklilik hakkından faydalanabilir. Engelli emeklilik hesaplama yapılırken kişinin; emeklilik statüsüne yani SSK’lı olarak bir iş yerinde çalıştığı yoksa Bağ–Kur üzerinden kendi adına bir iş yerinde çalıştığı belirlendikten sonra, ilk tescil tarihi, ödenen prim gün sayısı ve varsa farklı sandıklardaki prim gün sayısı hesaplanır son olarak engel oranı ve yaşı bu hesaba dahil edilerek hesaplanır.
Engelli emeklilik için hangi evrakları istenir?
Engelli emeklilik başvurusu SGK il müdürlüklerine yapılır. Emeklilik için istenen evraklar şunlardır:
- Engel durumunu belirten tam teşekküllü hastaneden alınmış rapor
- Emeklilik durumunun beyan edildiği dilekçe
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği
- 2 adet fotoğraf
- Sigortalı prim günlerini gösteren belgeler
Engelli emeklilik hesaplaması yapılırken istenen evraklar başvuruyu yapan kişinin yanında bulunmalıdır. Başvuru sonucu E-devlet sistemi üzerinden ilan edilmektedir.