Kredi başvurusu yaparken teminat istenmesi geçmişte kalmış bir durum gibi görünebilir. Ancak halen daha mevcut sistemin içerisinde varlığını sürdürüyor. Çünkü 5.000 TL ihtiyaç kredisi başvurusu yaparken teminata ihtiyaç duyulmuyor. Fakat işini büyütmek isteyenlere, ev almak isteyenlere veya yüksek meblağ ihtiyaçlarını karşılayacaklar için teminat zorunlu olmaya devam ediyor.
Öncelikle Teminat nedir ve bankalar neden teminat ister sorularının cevabına göz atalım. Teminat olarak gösterilen gayrimenkul veya belirli bir meblağ bizim için güvence anlamına gelir. Bu durum bankaya göre de aynıdır. Size 200.000 TL kredi vermek için evinizi teminat göstermenizi isteyebilir.
Bankanın teminat istemesinin altında yatan sebep ise sizin 200.000 TL’yi ödememeniz durumunda mağduriyetini giderme aracı olarak görmesidir. Yani kredi ödemesi yapmazsanız veya ödemelerinizi uzun süre aksatırsanız eviniz bankanın satışa çıkardığı meblağ ile elden çıkarılır. Böylece kredi borcunuza istinaden banka alacağını alır.
Bir nevi bankanın borcunuza karşılık garantide olmasını sağlamaktır. İpotekli kredi olarak adlandırılan bu teminat biçimi ile beraber bazı faktörlerden söz etmek gerekiyor. Şu sıralar bankaya neleri teminat gösterebiliriz gibi soru kalıplarını çok sık görüyoruz. Zira ev dışında araba, motor veya döviz birikimi gibi teminat alternatifleri üzerinde durulduğunu söyleyebiliriz.
Bankaya Kredi İçin Gösterilebilecek Teminatlar
Aslında standart bir çalışan veya memur bile teminat göstererek kredi kullanıyor. İlla bir taşınmazın gösterilmesi anlamında düşünülmemelidir. Maaş bordronuz bir teminattır. Banka ödemelerin aksadığını gördüğü vakit maaşınıza haciz uygulayabilir. Teminatı başvuru esnasında vermişsinizdir.
Bu durumdan farklı olarak daha yüksek meblağlara çıkıldığı için daha yüksek değerlerde teminat talep edilebilir. İşte tam bu noktada da ev veya arsa gibi farklı teminat türleriyle karşılaşırız. Bankanın kabul edeceği teminatlar ile kabul etmeyeceği teminatlar arasında çok ince bir çizgi vardır. Bu çizginin merkezinde ise satışı olabilecek teminat algısı vardır.
Banka, ibraz ettiğiniz teminatı elden çıkarmak istediğinde herhangi bir hak sahibi, icra, haciz gibi işlemlerle uğraşmak istemez. Haliyle göstereceğiniz teminatın buna uygun bir yapısı olmalıdır.
-
Ev
-
Araba
-
Motor
-
Arsa
-
Alacak Senedi
-
Borsa Hisseleri
-
Çek
-
Çeşitli Alacaklar
-
Çeşitli Mal Beyanları
Bunların tümü teminat olarak gösterilebilir. Ancak ekspertiz sonucunda bankanın teminatı kabul edip etmeyeceğini hep birlikte göreceğiz. Çünkü hemen satışa sunulabilecek ve satışı yapılabilecek bir teminat tercih edilir.
10.000 TL değerinde olan eski bir motor burada emsal oluşturmaz. Banka bu taşıt üzerinde güvence göremez. Fakat yeni model 50.000 TL değerindeki motor bu aşamada banka tarafından tercih edilebilir.
Yine hisseli bir arsa 1.000 dönüm olsa bile banka tarafından olumlu görülmez. Çünkü istediği zaman satabileceği bir gayrimenkul değildir. Tek hisseli olan taşınmazlar tercih edilir. Kat irtifakı olmayan tapu üzerinden belgeli daireler bu minvalde kredi teminatı olarak bankaya sunulamaz.