Hayallerinizdeki aracı satın almak günümüzde çok kolay. Araç almak için yeterli ödeme gücüne sahip değilseniz bankalardan taşıt kredisi kullanarak, istediğiniz aracı satın alabilirsiniz. Taşıt kredilerini ödeme gücünüze göre planlamanız mümkündür. Bir miktar nakit paranız mevcut ise 48 aya varan vadelerle taşıt kredisi kullanılabilmektedir.
Her Araç Alımına Taşıt Kredisi Verilir Mi?
Taşıt kredisi verilirken kişinin mali durumunun yanında kredilendirilecek aracın, model yılı ve hak sahipliği durumu önem arz etmektedir. Başka bir yerden ipotekli veya hacizli araçlara taşıt kredisi verilmemektedir. Kişiye kredi verilirken araç model yılı için bankaların farklı uygulamaları vardır. Bazı bankalar model yılı 2005 olan araçlara taşıt kredisi sağlarken, bazı bankalar model yılı 2010 ve üzeri araçlar için taşıt kredisi sağlamaktadır.
Satın almak istediğiniz aracı bulduktan sonra araç evraklarını ve mali durumunuza ilişkin belgeleri hazırlayarak, ödeme gücünüze göre planınızı yapıp, taşıt kredisi için bankanıza başvurabilirsiniz. Banka size krediyi verecek ancak bunun karşılığında sizden teminat isteyecektir. Taşıt kredisi kullandığınız için satın almış olduğunuz araç size kredi sağlayan banka tarafından teminat olarak ipotek altına alınacaktır.
İpotek Altına Alınan Aracı Satmak İstediğinizde Ne Yapmanız Gerekecek?
Aracı için krediye başvurdunuz, taşıt krediniz çıktı, ödeme gücünüze göre örnek olarak 48 ay taksit yaptırdınız fakat işler yolunda gitmedi ve 10 taksiti ödedikten sonra aracınızı satmak istediniz. Bu durumda araç satış işlemi banka tarafından konulan ipotek işleminden dolayı gerçekleşemeyecektir.
Notere ve trafik tescilde aracın ipotekli olduğu ve satış işlemi yapılamayacağına ilişkin şerh bulunacaktır.
Bu şerhi kaldırarak araç satış işlemini gerçekleştirmek için, taşıt kredisi kullandığınız bankaya başvurmanız gerekecektir. Bankaya başvurduğunda banka sizden şimdiye kadar ödediğiniz para miktarını düşerek, borcun tamamını kapatmanızı isteyecektir. Eğer ki taşıt kredisi sözleşmesinde rehin kaldırma ücreti de istenmiş ise o ücreti de yatırmalısınız. Bankanıza başvuruyu yapıp, kalan borç ile varsa diğer borçları, rehin ücreti, diğer ücretler gibi ödedikten sonra bankanızdan araç üzerindeki rehini kaldırmasını isteyebilirsiniz. Günümüzde her işlem online olarak gerçekleşmektedir. Rehin banka tarafından kaldırıldıktan sonra noter ve trafik tescil sistemlerine otomatik yansımaktadır. Bu işlemden sonra aracın satış işlemini rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.