VakıfBank’ın ekonomiye desteği 270 milyar TL’yi aştı

Yazan:

VakıfBank’ın nakdi ve gayrinakdi krediler aracılığı ile milli ekonomiye sağladığı destek 270 milyar TL’yi aşarken Banka’nın aktif büyüklüğü yıllık bazda yüzde 29’luk yükselişle 306 milyar TL’ye ulaştı. 2018 yılının ilk yarısında ortalama özkaynak karlılığı yüzde 17,2; ortalama aktif karlılığı ise yüzde 1,5 seviyesinde gerçekleşen VakıfBank, konsolide olmayan finansal sonuçlara göre yılın ilk yarısında 2 milyar 125 milyon TL net kar elde etti.

VakıfBank, konsolide olmayan finansal sonuçlara göre, 2018 yılının ilk yarısında ulaştığı 2 milyar 658 milyon TL brüt karından 533 milyon TL vergi karşılığı ayırarak 2 milyar 125 milyon TL net kar elde etti. “Güçlü Türkiye’nin Lider Bankası” olarak tüm tecrübe, birikim ve kaynaklarını ülke ekonomisinin hizmetine sunan VakıfBank’ın nakdi ve gayrinakdi krediler aracılığı ile milli ekonomiye sağladığı finansman desteği ise 270 milyar TL’nin üzerine çıktı.

Milli ekonomiye artan destek ile 300 milyar TL sınırını aşan aktif büyüklük

VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, Banka’nın 2018 yılı ilk yarı finansal performansına ilişkin yaptığı açıklamada, “Global ekonomide yaşanan dalgalanmalar ve zorlu konjonktüre rağmen elimizi taşın altına koymaya devam ediyoruz. Bunun bir sonucu olarak milli ekonomimize azami ölçüde katkı sağlamayı sürdürüyoruz. İlk defa bu çeyrek, aktif büyüklüğümüz 300 milyar TL sınırını aşarak 306 milyar TL seviyesine ulaştı. Benzer şekilde nakdi kredilerimiz 200 milyar TL’nin üzerine çıkarak 210 milyar TL’ye yükseldi. Nakdi kredilerimizin toplam aktifler içindeki payı, yüzde 64’lük sektör ortalamasının çok üzerinde, yüzde 69 seviyesinde gerçekleşti. Hem yıllık hem de çeyreklik bazda TL ve YP kredilerde sektör ortalamasının üzerinde bir büyümeye imza attık” dedi.

Yılın ilk yarısında 2,5 milyar dolar yurtdışı finansman sağladık

Reel ekonomi ve hane halkının ihtiyaçlarına etkin çözümler üretirken pro-aktif bilanço yönetimi anlayışıyla yurtdışından uzun vade ve uygun maliyetli kaynak getirmeye devam ettiklerini belirten Özcan, “2018 yılının ilk yarısında sendikasyon, seküritizasyon, eurobond, ipotek teminatlı menkul kıymet ihracı gibi işlemler ile toplam 2,5 milyar dolar yurtdışı kaynak sağladık. Küresel sermaye piyasalarında gelişmekte olan ülkelere yönelik artan endişe ve kredi derecelendirme kuruluşlarının gerçeği yansıtmayan tutumlarına rağmen, farklı vade ve para birimlerinde gerçekleştirdiğimiz bu işlemler, muhabir banka ve yatırımcılarımızın VakıfBank’a ve Türk bankacılık sektörüne olan güvenlerini teyit etmiş oldu. Nisan ayında temin ettiğimiz 1,3 milyar dolar tutarındaki sendikasyon kredisinin maliyeti geçen yılın aynı dönemine göre 15 baz puan inerken yenileme oranımız 7 yeni bankanın katılımı ile yüzde 120 seviyesinde gerçekleşti” dedi.

Dijital dönüşüm alanındaki yatırımlarımız devam ediyor

Teknoloji alanında yapılan yatırım ve müşteri odaklı bankacılık anlayışlarının uluslararası finans otoriteleri tarafından takdir edildiğini söyleyen Özcan, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Bankacılık işlemlerini müşterinin ayağına götüren Mobil Saha Satış uygulamamız, saygın kuruluşlar tarafından 7 ayrı ödüle layık görüldü. Uygulamamız, son olarak ABD merkezli The Academy of Interactive & Visual Arts tarafından bu yıl 24’üncüsü düzenlenen Communicator Awards’tan ‘Üstünlük Ödülü’ne (Award of Distinction) layık görüldü.

Bunun yanı sıra dijital dönüşüm alanındaki yatırımlarımıza da hız kesmeden devam ediyoruz. Bankamızda gerçekleşen tüm işlemlerin yüzde 93’ü şube dışı kanallarımızdan gerçekleşiyor. Mobil bankacılık uygulamamızı kullanan müşteri sayısında ise yılın ilk altı ayında yüzde 30’luk bir artış görüldü. Gelecek vizyonumuz adına büyük önem verdiğimiz AR-GE merkezimizin de hayata geçmesiyle sektöre yön veren adımlarımızı güçlendireceğiz.”

VakıfBank’ın konsolide olmayan 30 Haziran 2018 bilançosunun önemli finansal göstergeleri

Vergi Öncesi Kar

2.658,2 milyon TL

Net Kar

2.125,3 milyon TL

Toplam Aktifler

306.045,4 milyon TL

Toplam Nakdi – Gayri Nakdi Krediler

270.290,0 milyon TL

Nakdi Krediler

210.101,4 milyon TL

Gayri Nakdi Krediler

60.188,6 milyon TL

Toplam Mevduat

170.416,6 milyon TL

Özkaynaklar

26.087,4 milyon TL

Alınan Krediler

38.171,2 milyon TL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir