Kadınların güçlenmesine yönelik çalışmalarıyla iş dünyasına öncülük eden Mavi, son Genel Kurul toplantısıyla birlikte yönetim kurulundaki kadın üye sayısını yüzde 33’ten yüzde 50’ye taşıdı. Ebru Dildar Edin ve Rina Onur Şahinoğlu’nun katılmasıyla birlikte Mavi yönetim kurulunda kadın ve erkek temsiliyeti eşitlendi.
Ebru Dildar Edin, Bankacılık uzmanlığını sürdürülebilirlik ve kadın çalışmalarıyla birleştiriyor
Çalışma hayatına 1993 yılında bankacılık sektöründe başlayan Ebru Dildar Edin, Garanti Bankası A.Ş.’de Genel Müdür Yardımcılığına kadar yükselerek, bu görevini 2022 yılına kadar sürdürdü. Garanti Bankası’ndaki son beş yılında Kurumsal, Yatırım Bankacılığı ve Sürdürülebilirlikten sorumlu olan Edin, halen Sürdürülebilir Kalkınma Derneği İstişare Kurulu Başkanı ve Yüzde 30 Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi görevlerini devam ettiriyor. Ayrıca farklı kurumlarda bağımsız yönetim kurulu üyesi olarak görev alıyor.
Rina Onur Şirinoğlu, İnternet ekosistemine adını altın harflerle yazdırmış bir isim
Türkiye’nin önde gelen mobil oyun şirketlerinden Spyke Games’in Kurucu Ortağı ve CEO’su, aynı zamanda dünyanın en büyük mobil oyun şirketlerinden Peak Games’in kurucu ortaklarından olan Rina Onur Şirinoğlu, 500 Istanbul girişim sermayesi fonunun da kurucu ve yönetici ortağı. Onur Şirinoğlu, Türkiye internet ekosistemine giriş yapmadan önce Turkven Private Equity’de girişim sermayesi ve Morgan Stanley Londra ofisinde yatırım bankacılığı alanlarında çalıştı. Harvard Üniversitesi’nde Ekonomi bölümünü bitirmiş olan Onur, aynı zamanda World Economic Forum’a bağlı olan Global Shapers platformunun Türkiye kurucu ekibinde yer aldı.
Mavi Yönetim Kurulu’ndaki isimler
25 Nisan’daki genel kurul toplantısıyla birlikte açıklanan yeni Yönetim Kurulu’nda Ersin Akarlılar (Başkan), Ebru Dildar Edin (Başkan Yardımcısı, Bağımsız Üye), Elif Akarlılar (Üye), Cüneyt Yavuz (Üye), Nedim Nahmias (Bağımsız Üye), Rina Onu Şirinoğlu (Bağımsız Üye) görev alacak.
“Mavi’nin enerjisi kadınlarda saklı”
Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz, yeni gelişmeyle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Biz her zaman ‘Mavi’nin enerjisi kadınlarda saklı’ diyoruz. Sektörümüze örnek teşkil eden yüzde 60 kadın çalışan, yüzde 53 kadın yönetici oranımızın yanı sıra CBO, CFO ve CMO gibi üst düzey pozisyonlar da Mavi’de kadınlara emanet. Şimdi bu gücümüzü yönetim kurulumuza da taşımanın mutluluğu ve gururunu yaşıyoruz. Yeni üyelerimizle birlikte, Mavi’nin yeni dönemine her zamankinden daha güçlü bir şekilde yön vereceğiz” dedi.
“Mavi’nin kültürüne işlemiş bir anlayışın yansıması”
Cüneyt Yavuz sözlerine şöyle devam etti: “Bu gelişmeler Mavi’nin kültürüne işlemiş bir anlayışın yansıması. Lider marka sorumluluğuyla, iş hayatında ve toplum içinde kadınların güçlenmesine destek veren çalışmaların parçası olmaktan gurur duyuyoruz. BM Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin imzacısı, Yanındayız Derneği ile yönetim kurulunda kadın temsilini artırmayı hedefleyen Yüzde 30 Kulübü’nün üyesiyiz. UN Women’ın iş dünyasında kadınların temsili ve liderliğini artırmak için yürüttüğü Hedef: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği programının katılımcısı, WEPs’in etki alanını genişletmek ve uygulamalarını derinleştirmek amacıyla başlatılan “Sözden Eyleme WEPs” projesine seçilen markalar arasındayız. 2014’ten beri sürdürdüğümüz Mavi Burs Fonu’yla üniversiteli kız öğrencilerin eğitimine destek olmaya devam ediyoruz. Çeşitlilik ve kapsayıcılık kültürünü destekleyen, toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeten ve kadını güçlendirmeyi hedefleyen çalışmalarımızı, bundan sonra da hem kurum içinde hem toplumun genelinde sürdüreceğiz.”
Mavi, kadın çalışanlar ve annelere yönelik uygulamalarla fark yaratıyor
Mavi, işe alım ile birlikte kariyer gelişimi, ücretlendirme ve yan olanaklarda da eşitliği temel alıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği alanında şirket içindeki farkındalığı artırmak üzere düzenli atölye çalışmaları yapıyor. Annelerin iş/özel hayat dengesini korumak amacıyla 1-6 yaş arası çocuğu olan kadın çalışanlarına, ücretsiz kreş, ulaşım ve kahvaltı imkânı sunan şirket, annelerin doğum izni sonrası çalışma hayatına hızlı uyum sağlamasını desteklemek için de anne-destek programları yürütüyor.
* 2023 yılında BIST yönetim kurullarında kadınların genel temsil oranı yüzde 17,9 olarak ölçülmüştü. (2023 Yönetim Kurulunda Kadın Türkiye Raporu, Sabancı Üniversitesi)