Hepimiz şehrin gürültüsünden, işlerimizin sıkıcılığından ve psikolojik bunalımdan kurtulup sahil kasabasına yerleşmek için emekli olmak istiyoruz.
Hepimiz şehrin gürültüsünden, işlerimizin sıkıcılığından ve psikolojik bunalımdan kurtulup sahil kasabasına yerleşmek için emekli olmak istiyoruz. Ama emeklilik isteyenlerimiz arasında çok azımız bunun için emek sarfediyor. Emeklilik, öyle boş hayallerle kavuşulabilecek bir şey değildir, önce onu hak etmelisiniz. Tabii nasıl bir emeklilik istediğinize göre değişkenlik gösterebilir bu durum. MSN’in gerçekleştirdiği bir ankete göre, Y kuşağının neredeyse 3’te 2’si işlerinden istifa edip hemen emekli olmak istiyor.
Ancak erken emeklilik bu kuşak için tamamen boş bir rüyadan ibaret. Çünkü aynı ankete göre, emekli olmak isteyenlerin sadece %5’i ileriye dönük birikim yapıyor. Geriye kalan %95’i ise kazandığı parayı çar çur etmekte birebir. Ankete katılan 37 yaşındaki gayrimenkul yatırımcısı Chad Carson, 1 yıldır Ekvador’da eşi ve 2 kızıyla yaşıyor. Ve hayatını tamamen pasif gelir ile idame ettiriyor. Buna bir nevi “mini emeklilik” adını vermiş.
Erken emekliliğe giden dağınık ve hata dolu tırmanışı nasıl düzenleyebilirsiniz?
1:Güçlü ve düzenli gelir kaynağı
Eğer para kazanma için hiçbir yolun yoksa, para biriktiremez ve hayatını idame ettiremezsin. Finansal bağımsızlık istiyorsan güçlü ve düzenli gelir elde etmelisin. Kimilerimiz için bunun en iyi yolu 9-5 çalışmaktır.
Hemen yukarıda bahsettiğim gayrimenkul yatırımcısının gelir kaynağı, düşük fiyattan onarıma müsait gayrimenkulleri alıp, onarıp üzerine kar koyup satmasıdır. Bu bir nevi pasif gelir ve düzenli gelirdir. Birçok insana göre bu iş riskli olabilir. Ama satmadığı evlerinden kira geliri var. Sonuç olarak bu adama düzenli bir şekilde para akışı sağlanıyor.
2:Gelirin büyük kısmını biriktir
Warren Buffet’e göre, 10 kazanıyorsan 7’sini biriktir. Gerçektende en önemli nokta burası bence, çünkü herkes para kazanabilir ama herkes birikim yapamaz. Gençliğinizde ihtiyaçtan azıyla yaşamayı öğrenirseniz eğer, emeklilik yıllarında çok rahat yaşabilirsiniz.
Tasarruf yapmalısın mesela, ev giderlerini, toplam gelirinin %30’unu aşmayacak şekilde ayarlamalısın. Evinize iki maaş geliyor diye har vurup harman savuramazsınız, bu çok büyük bir hatadır. Bunun yerine tek maaş geliyormuş gibi davranıp harcamalarınızı tek maaş üzerinden kurgulamalısınız. Bu şekilde büyük miktarda para biriktirirsiniz.
3:Tasarruflarını kar getirecek veya değer kaybetmeyecek varlıklar ile değerlendir
Çok para biriktirdiniz çok güzel, ama ne ile değerlendireceksiniz. Ev, araba, arsa, yeni araba, üçüncü araba, dördüncü ev… Yatırım yapmak güzeldir ama analiz yapmadan yapılan yatırımın değeri düştüğünde, siz de paranızdan kaybedersiniz. Yukarıda bahsettiğim gayrimenkul danışmanı, 90 mülkünü önce ev kredisi çekerek sahip olmuş. 60’i kiraya verilmiş ve bu kiralar ile 90 mülkün kredisi ödeniyor. Sizce de çok mantıklı değil mi? Türkiye şartlarında 90 ev için kredi çekemeyiz ama 2 ev için kredi çekebiliriz. Siz daha ucuz daha güzel evde kirada otururken, 2 eviniz daha pahalı şekilde kiralanırsa, buyurun işte size pasif gelir oluşmuş olur.