Amerikan Borsalarında gerçekleşen teknoloji payları merkezli kıyım Asya-Pasifik piyasasına da sıçradı.
MSCI Asya Pasifik pay endeksi teknoloji şirketleri öncülüğünde Mart’tan bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Sabah saatlerinde Japonya endeksleri düşüşte başı çekti. Şubat ayından bu yana en sert düşüşü yaşayan Nikkei 225’te kayıp yüzde 3’ü buldu. Topix ve Hong Kong Hang Seng endeksinde de düşüş yüzde 2’yi aşarken Asya-Pasifik’te yalnızca Çin borsaları hudutlu kayıplar kaydetti.
Pazartesi günkü sert kayıpların akabinde Amerikan vadelileri bu sabah kırmızıya boyandı. S&P 500 ve Nasdaq 100 vadelileri vadelileri ekside bir açılışa işaret etti. Satış kur cephesinde ise kayda bedel bir tesir yaratmadı. Bloomberg Dolar Endeksi yatay seyrediyor.
Enflasyon tasası teknoloji paylarına satış getirdi
Emtia rallisinin tetiklediği yeni enflasyon tasası ABD’de teknoloji devlerinin paylarında büyük kayıplar yaşanmasına neden oldu.
Nasdaq 100 yüzde 2,6 gerilerken teknoloji paylarındaki volatilite Mart’tan bu yana en yüksek düzeyde gerçekleşti. ABD’de enflasyon beklentilerinin 2006’dan bu yana en yüksek düzeye tırmanması bu kayıplarda kıymetli rol oynuyor.
Enflasyon baskılarının artık görmezden gelinemeyecek kadar sert olduğuna dikkat çeken EP Wealth Advisors Fon Yöneticisi Adam Phillips, “Enflasyonun ayak sesleri yatırımcıları fiyat artışlarından daha yeterli korunacakları alternatiflere yönlendiriyor” değerlendirmesini yaptı.
Teknoloji payları pandemi periyodunda yatırımcısına büyük getiriler sağlamıştı. Nasdaq 100 pandemide yüzde 92 yükselirken yatırımcıların FAAMG olarak bilinen Facebook, Amazon, Apple, Microsoft ve Google paylarına yönelik al opsiyonları eylülde tepe yapmıştı.
Bloomberg verisine nazaran günümüzde bu şirketlerde al opsiyonları tepesinden üçte bir oranında düşmüş durumda. Öte yandan bu paylara yönelik karamsar yatırım tercihleri ise artıyor. Nasdaq 100’ü takip eden en büyük ETF olan QQQ’ya yönelik sat opsiyonları sirkülasyondaki payların yüzde 3,6’sına kadar ulaşarak ağustos doruğuna yükseldi.