Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, ilk altı ayda aktiflerini yüzde 19,6 artırdı

Yazan:

Ülke ekonomisinin ihtiyaçları doğrultusunda bir dönüşüm sürecine giren Türkiye’nin ‘44 yıllık yeni bankası’ Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, ikinci çeyrekte yüksek bir performans sergiledi. Aktiflerini 2018 yıl sonuna göre yüzde 19,6, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 74,1 oranında artıran banka, 18,8 milyar TL aktif büyüklüğe ulaştı.

Kalkınma finansmanı misyonunun yanı sıra yatırım bankacılığı ürünleri ve sermaye piyasası araçlarını daha etkin kullanma hedefi doğrultusunda yönetim merkezini İstanbul’a taşıyan banka; reel ekonomiye ve para piyasalarına daha fazla kaynak aktarmayı odağına alıyor.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, yılın ikinci çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını paylaştı. Söz konusu dönemde aktiflerini 2018 yıl sonuna göre yüzde 19,6, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 74,1 artırarak 18,8 milyar TL’ye ulaştıran bankanın kredilerinin tutarı ise 15 milyar TL’ye yükseldi.

Toplam aktiflerin yüzde 79,8’ini oluşturan kredi hacmini 2018 yılı sonuna göre yüzde 10, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 65,3 artıran banka, aktif kalitesinin önemli bir göstergesi olan brüt takipteki kredilerin toplam kredilere oranında ise düşüş sağladı. Bu oran, 2018 yılı ikinci çeyreğinde 1,4 iken, 2019 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 0,8 düzeyine geriledi.

Bankanın 2019 yılı Haziran ayı itibarıyla net faiz geliri, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 106,6 artarak 361,1 milyon TL düzeyine yükselirken, faaliyet gelirleri yüzde 101,6 artarak 381,4 milyon TL’ye ulaştı. Bankanın ikinci çeyrekteki kârı ise 229,7 milyon TL olarak gerçekleşti.

 

Dünyada ekonomi yavaşladı

Bilanço açıklamasıyla birlikte ekonomiyle ilgili göstergeleri değerlendiren Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, “Çin ve ABD ekonomisi başta olmak üzere küresel ekonomi yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde bir performans sergilemiş olmasına rağmen, öncü göstergeler ikinci çeyrekte ekonomik aktivitenin yavaşladığını göstermektedir” dedi.

Öztop, bu dönemde dünyada ekonomiye etki eden önemli gelişmeleri; ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerine ilişkin iyimserliğin alınan korumacı önlemlerle birlikte yerini tekrar karamsarlığa bırakması, gelişmekte olan ülkelerdeki finansal dalgalanmalar ve gelişmiş ülkelerdeki büyümenin yavaşlama ihtimali olarak sıraladı. Bu gelişmelerin, uluslararası kuruluşların küresel büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etmesine neden olduğunu hatırlatan Öztop şöyle devam etti:

“Ticaret ve teknoloji savaşlarının yanı sıra, uzun süredir devam eden Brexit belirsizliği de 2019’un ilk yarısında ekonomik aktivite hızını yavaşlatmış, özellikle gelişmekte olan ekonomilerde yılın ilk 6 ayı beklenenden daha zayıf bir performans gerçekleşmiştir. FED, Haziran ayı toplantısında politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda yüzde 2,25-2,50 bandında sabit tutarken; sonraki ay, 2008’den bu yana ilk kez, piyasa beklentisine paralel olarak politika faizini 25 baz puan indirmiş ancak seri faiz indirimlerine gerek duymadığını ifade etmiştir. Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise politika faizi artışını 2020’nin ikinci yarısına kadar ertelemiş, ekonomiyi desteklemek için kısa vadede çeşitli politika araçlarından faydalanabileceğini belirtmiştir.”

 

Yılın ikinci yarısında ekonomik aktivite hız kazanacak

2019 yılının ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 2,6 daralan ekonomik aktivitenin yılın ikinci yarısında hız kazanacağının tahmin edildiğini aktan Öztop değerlendirmelerine şöyle devam etti: “Ekonominin kırılganlık unsurlarından dış ticaret açığı, 2019 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 60 azalmış, bununla birlikte ilk 6 ayda 26 milyar dolarlık iyileşme görülmüştür. Yılın ilk yarısındaki görünüm, Türkiye ekonomisinde dengelenme sürecinin sürdüğüne işaret ederken, yurtdışı borçlar ve cari açıkta önemli miktarda azalmalar olduğu izlenmektedir. Bu göstergeler, ekonomide sağlıklı ve kuvvetli bir toparlanmanın olacağı beklentisini güçlendirmektedir.”

 

2023 hedefleri doğrultusunda kalkınmanın finansmanına odaklandık

Çağdaş kalkınma ve yatırım bankacılığı araçlarını daha etkin şekilde kullanmak üzere dönüşüm sürecine girerek yatırım bankacılığını da faaliyetleri kapsamına alan Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, 1975 yılından bugüne Türkiye’nin ihtiyacı olan her alanda kalkınma hamlelerini destekliyor. Değerlendirmesinde bu gelişmeye de işaret eden Öztop “Mayıs ayında, finans merkezi İstanbul’a taşınarak yeni hizmet binasında faaliyetini sürdüren Bankamız, 2023 hedefleri doğrultusunda, Kalkınma Planı’mızın işaret ettiği yolda ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin ışığında sürdürülebilir kalkınmanın finansmanına odaklanmaktadır.Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası yeni organizasyonu ile geliştirdiği temalar ve temin ettiği kaynaklarla, istikrarlı ve güçlü bir ekonomi için rekabetçi ve verimli üretime verdiği desteği sürdürecektir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir